Prikkelingen! blogs over hoogsensitiviteit, stress en burn out

speerpunt 1 herkennen

Kan jij je grens aangeven?

“Je moet gewoon even je grens aangeven” dat klinkt heel makkelijk he.. Maar zo werkt het zeer waarschijnlijk voor jou niet als je hoogsensitief bent.
Grenzen kan je moeilijk waarnemen als je je niet voldoende bewust bent van je lichaam. Stel je bent samen met een vriendin en die maakt een opmerking die bij jou verkeerd valt. Wat doe je dan? Je voelt de spanning in je buik en een brok in je keel en slikt ’t weg, je loopt uit de situatie of zeg je dat ’t je heeft geraakt?

Als hoogsensitief persoon ben je conflict vermijdend en zoek je ’t zeer waarschijnlijk eerst even bij jezelf. Goh ze heeft ’t vast niet zo bedoeld, wat heb ik verkeerd gedaan, ik had anders moeten reageren… als hsp ben je sneller grenzeloos en gaat vaak op in een ander. Je vind veel dingen wel prima. Dat is een grote valkuil. Want als je dieper gaat voelen is ’t vaak helemaal niet prima. Dan wil jij iets anders dan de ander, maar durf je het vaak niet te zeggen. Uit angst dat de ander je raar vindt, dat hij /zij zelfs boos zou kunnen worden. Gezonde grenzen zijn belangrijk voor een gevoel van veiligheid in jezelf en in contact met de ander. Kinderen hebben zo jong als ze zijn al grenzen nodig, kinderen die altijd alles mogen in hun jeugd ervaren geen gevoel van veiligheid en dat heeft impact op hun volwassen bestaan. Aftasten, ontdekken en ervaren waar ligt mijn grens en de grens van de ander is een hele gezonde ontwikkeling.
Zelf was ik vroeger echt compleet grenzeloos, ik zei op alles Ja, vond alles goed en was daar ook echt van overtuigd. Een vervelende opmerking waar ik me boos door voelde, stopte ik weg, als ik met iemand ging lunchen maakte ’t me nooit uit waar we gingen zitten, had iemand mijn hulp nodig tuurlijk ik ging wel. Super makkelijk vond ik mezelf. Tot een vriendin ooit tegen me zei dat het voor haar heel onveilig voelde omdat zij (doordat ik grenzeloos was) haar positie niet kon bepalen in onze vriendschap. Toen snapte ik dat niet. Maar wat ik niet doordat toen, was dat ik geen contact had met mijn lijf, ik kon dan pas voelen als het pijn deed dat ik of een ander over mijn grens was heen gegaan. Want ja grenzen zijn er niet alleen in contact met anderen, ik voelde mijn mentale en fysieke grens naar mezelf ook niet.
Pas als je echt contact maakt met jezelf, met je lichaam en echt durft te voelen waar jouw grenzen liggen, kan je duidelijke keuzes maken. En geeft dat weer een gevoel van vertrouwen en veiligheid in jezelf en naar anderen.
Het leren voelen van jouw letterlijke fysieke grens (hier houdt mijn lichaam op) kan een mooi begin zijn als je moeite hebt om je grenzen aan te geven. Tast je hand en je arm eens af met je andere hand, doe je ogen dicht en voel je begrenzing. Zo leer je stapje voor stapje dat jij ook grenzen hebt. En kun je uiteindelijk in contact met anderen benoemen: Dit is mijn grens, tot hier kan ik liefdevol met jou zijn.

Wil jij ook liefdevol jouw grenzen ontdekken, en wil je weten wat ik hierin voor je kan betekenen, je bent welkom om een gratis kennismakingsgesprek in te plannen.

Balancing Nieuws

HSP en trauma

Door Daniël Hofman:
Vandaag ging ik samen met Inge een dagje gezellig naar Delft. Gewoon omdat Delft een hele leuke oude gezellige stad is. Delft heeft voor mij twee gezichten. Ten eerste ik heb er 7 jaar lang gestudeerd, zowel mijn MBO als HBO opleiding heb ik gevolgd in Delft. Lopend door Delft kwamen er allerlei herinneringen naar boven van mijn studententijd. De Beestemarkt met Kobus Kuch, de kroeg waar we tijdens onze kennismakingsweek een paar keer gezeten hebben voor koffie of een biertje. De McDonald’s boven de HEMA, iets met een ontgroeningsweek van het HBO. Rondlopend door het oude centrum kwamen er zoveel dingen naar boven. Ik zal de rest van de herkenningspunten besparen.

Naast de fijne positieve herinneringen heeft Delft ook een ander gezicht. Delft is de plek waar mijn vader de laatste jaren van zijn leven in een psychiatrische inrichting heeft gewoond omdat hij niet meer thuis kon wonen. Zodoende gingen wij vroeger elk weekend naar Delft om bij hem op bezoek te gaan. Bij het binnenrijden van Delft zag ik een verkeersbord met daarop de vermelding van de Delftse Hout, een natuurgebied net buiten Delft. Heel vaak gingen wij daar op de zondag wandelen met mijn vader. Alleen het zien van het verkeersbord “Delfste Hout” riep al een heftige trigger op. Mijn adem ging vast zitten en ik voelde mijn lijf binnen een seconde bevriezen. Ergens zei mijn volwassen ik; joh valt wel mee, je gaat gewoon een leuke dag hebben. Je hoeft daar niet naar toe.

Het werd een heerlijke dag, samen lekker lunchen, winkelen, slenteren en genieten. Met veel mooie herinneringen aan belevenissen uit mijn studententijd. Op de terugweg reden we Delft weer uit en mijn mind ging plaatjes maken. Ineens kwam er een gedachte naar boven wat nou als we naar de kliniek rijden waar mijn vader verpleegd is, we zijn er nu toch……. Acuut schoot mijn lijf in de bevries stand. Hoe kon ik dit bedenken, dat gaan we toch zeker niet doen. Gelijk gingen er tal van gedachten overheen. Is dit wel goed, je had zo’n leuke dag. Ik hadb niet door dat dit trauma uit mijn vroege jeugd nog zo heftig was.

Vorige week heb ik onder begeleiding van Inge een trauma sessie gedaan, met het thema het overlijden van mijn vader. Gelukkig kon ik ter plekke aangeven dat ik geraakt werd in mijn trauma stuk. Door er samen over te praten zakte de acute paniek en kon ik rustig en veilig verder rijden op de snelweg.

Thuis gekomen merkte ik dat ik toch nog onrustig was. Kon slecht mijn lijf en voeten voelen en voelde me vooral zweven. Tijdens het avondeten gingen dingen nogal langs mee heen. Ik was er wel maar ik was er niet…. Tijdens het honden uitlaten hebben we er samen nog over gepraat. Ik merkte dat ik heel erg bezig was met de negatieve associaties die Delft in mij opgeroepen hadden. Het trauma uit mijn jeugd kwam in alle heftigheid weer naar boven. En mijn natuurlijk mechanisme was bevriezen en als je niet kan bevriezen dan maar vluchten. Ik was geen bewoner meer van mijn eigen lijf. In de trauma sessie van vorige week had Inge mij geleerd om naar neutrale of positieve herinneringen te gaan.

Gelukkig had ik vandaag ook ervaren dat Delft een hoop leuke herinneringen heeft en dat ik tegen mijn kleine ik van een jaar of 3 altijd kan vertellen dat het leven leuk en goed is en dat ik echt wel een leuk leven heb ondanks alles wat er in al die jaren is gebeurd. Door dit aan mijzelf te benoemen kon ik mijn mind weer sturen naar neutrale en positieve gedachten. Gecombineerd met aandachtig lopen, bewust gericht op mijn voeten en een ontspannende ademhaling kon ik weer terugkomen in mezelf. Gewoon de krachtige volwassen ik. Dankzij de trauma sessie kon ik een patroon herkennen en het tijdig omturnen. Dankbaar voor wat ik weet en wat ik heb ervaren kan ik zeggen het was een mooie dag!

Herken je iets in mijn verhaal of heb je zelf ook zoiets meegemaakt weet dan dat je altijd kan terugkeren naar je huidige staat van zijn. Terug naar jezelf, terug in het nu. Een goede tool is je ademhaling want die is er altijd voor je. Gewoon blijven ademen dan komt de rest vanzelf.

Balancing Nieuws

HSP en veranderingen

HSP en veranderingen

Als HSP hou ik van bekende dingen om me heen, dat geeft houvast en duidelijkheid. Als er iets onverwachts gebeurt moet ik altijd behoorlijk schakelen. Sinds ik kinderen heb, werd ik hier continue in uitgedaagd, want niks kon van te voren vastgelegd worden. Vroeger kon ik hier best een tijdje van slag zijn als er een afspraak op t laatste moment niet doorging, als de dingen anders gingen. Tegenwoordig gaat dat op wat momentjes na, best heel goed en kan ik stellen dat ik daar erg gegroeid in ben… tot maart alles op de schop gooide. Ineens was de wereld in rep roer, Corona een volgens de media erg gevaarlijk virus waarde rond en alles wat we voorheen deden kon en mocht niet meer. Als je het hebt over veranderingen, was dit de allergrootste uitdaging voor heel veel mensen. Zo ook voor mij. Ik werd enorm geconfronteerd met mijn moeite met veranderingen. Mijn gezin kwam ook van de een op de andere dag thuis te zitten. Van regelmatig momenten alleen thuis te zijn, mijn eigen ding te kunnen doen, naar 24/7 met zijn 4en. Mijn werk kwam volledig stil te liggen en die eerste 1,5 maand liep ik enorm tegen de muren op. Want dit waren wel erg veel veranderingen in een keer om te verwerken. Mijn zoon die in t begin nog niet wist hoe en wat met zijn examen t zou gaan, de onzekerheid en t gemis van school van mijn dochter en de uitdaging van het online leren. Het is vaak heel fijn om als gevoelig gezin elkaar te kunnen ondersteunen en begrijpen. Maar dit was to much, voor ons allemaal. Daniël die vanaf december wist dat zijn contract niet werd verlengd en die thuis werkte, tot begin mei zijn baan stopte. En dan heb ik t nog niet eens over de buitenwereld, die ineens zo bedreigend was geworden. Want je moet weten dat ik naast HSP ook een HSS ben. Een high sensation seeker, dit betekent dat ik dus vaak prikkelzoekend ben, hou van feestjes, met mensen zijn, leuke dingen doen. Dit alles kon niet meer. Iedereen was bang, ook ik liet me meeslepen. Wilde me enorm conformeren aan de geldende regels ook al voelde dat ergens niet goed. Ik kon er toen nog niks mee, ik zocht angstvallig naar een houvast in tijden waarin alles veranderde. Mijn bedrijf wat 10 bestaat dit jaar en wat ik niet groots kon vieren, en wat had ik eigenlijk te vieren? Mijn inkomen viel weg en de onzekerheid steeg met de dag. Werd meezogen in de online wereld, ook al had ik daar eigenlijk niks mee. Volgde de ene na de andere webinar waarin me heel duidelijk werd gemaakt dat als ik nu niet meeging in deze verandering dat mijn bedrijf het zeer waarschijnlijk niet zou redden. En ondertussen miste ik enorm dat ik geen tijd meer alleen had, dat het prikkelzoekende deel in mij compleet werd stil gelegd doordat mijn theater en mijn sporten kwamen te vervallen. En wat doe je dan? De mind wil niet veranderen, want dit geeft veiligheid. Maar door deze situatie moesten we wel. Ik werd geconfronteerd met mijn mechanisme om vaak afleiding in de buiten wereld te zoeken door mijn HSS kant. Maar dat ik dit ook doe om maar niet te hoeven dealen met al die gevoelens in mij. Onzekerheid over de toekomst, zorgen om de kinderen, de onrust in mij, de afwijzing die ik steeds voelde doordat mensen geen contact meer zochten, de angst over wat dit alles met iedereen gaat doen, maar ook enorme frustratie en boosheid, fysieke pijn was allemaal voelbaar in mijn lichaam. Trauma werd geactiveerd. Apart wat zulke intense veranderingen met je systeem doen. Nee ik ben echt niet goed in veranderingen en zeker niet met deze. Steeds meer voelde ik hoe haaks mijn HSP op mijn HSS kant staat. Ergens genieten van de stilte op straat, de vogels horen fluiten, genieten van het mooie weer, dankbaar zijn voor onze connectie als gezin, de rust hebben om te lezen en tijd te nemen voor mezelf, maar het zo intens missen van de connectie met de dierbare mensen om me heen, geen pizzaparty’s, geen verjaardagen, geen heerlijke lachende gekke momenten en niet weten of dit alles ooit nog zou terugkeren. Hoe zou ik hier ooit mee kunnen dealen? Met al die voor mij niet kloppende regels, voor mij was de omslag toen ik zelfs niet meer naar t strand kon omdat het was afgezet. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van deze verandering? Ik zie absoluut dat niks eeuwigdurend is en dat verandering juist ook weer voor mooie inzichten kan zorgen. Dat we groeien door uit onze comfortzone te komen, soms hiertoe gedwongen worden. Ik leerde inzien dat niet alleen wij als mensen door een enorme transformatie gaan, maar ook de natuur en de dieren. Mijn hart werd blij door t nieuws dat er meer dieren zichtbaar waren op plekken waar eerst de mens kwam, dat rivieren schoner werden. En toen kon ik ook ineens deze verandering beter accepteren waar we toe gedwongen werden. Was mijn mind niet continue bang voor mijn afgenomen vrijheid, maar kon ik naar mijn binnenwereld gaan en met een open blik mijn veranderingen in mezelf aanschouwen. Niemand weet hoe de toekomst gaat lopen en welke veranderingen er nog gaan komen. Wat ik wel weet is dat in mij altijd iets is wat onveranderd blijft. Dat is mijn liefde en mijn licht en daar mag ik naar terugkeren. 🙏🏻✨💕

Balancing Nieuws

HSP en het niet weten

Ik (Daniël) weet het even niet meer….en met even bedoel ik misschien wel al een heel tijdje. Sinds december 2019 wist ik dat mijn contract bij mijn werkgever niet verlengd werd. Na de eerste klap, lekker met de kerstdagen voor de deur, ging ik er positief in. Er komt vast wel wat moois op mijn pad zei mijn mind. Voor jou geen uitkering gewoon een soepele overgang naar een nieuwe uitdaging, niks aan het handje en lekker veilig doorstromen. Heerlijke hoofdgerichte gedachten. Mijn mind maakt allemaal plaatjes over hoe het dan er uit zou gaan zien. Hoe ik alles even zou doen. Geen pijntjes van afwijzing of teleurstelling alleen maar glorieuze momenten en overwinningen voor mij. Maar helaas, de mind is ook in dit geval niet de baas, zou hij graag willen zijn maar in de praktijk werkt dat niet zo. Helaas kwam er ook nog een corona crisis tussendoor waardoor mijn mind nog veel meer overuren ging maken. Ja maar hoe dan was een van mijn gevleugelde uitspraken. Allemaal hoofdgericht… maar hoe zat het dan met het gevoel. Dat was er wel maar weg gestopt onder een dikke brei van gedachten. Gevangen in een drang van controle. En naarmate de tijd vordert komt er steeds meer ruimte voor het gevoel. En man wat is dat eng en confronterend. Het wordt opeens zo zichtbaar welke strategieën mijn mind had bedacht om mij te redden van alle gevoelens die ik niet toestond te voelen. Door bewust te worden van mijn gevoel ga ik patronen herkennen. En omdat er geen zaken zijn waar mijn mind controle op kan houden wordt hij buiten spel gezet. En dat is eng, het voelt heel kaal en naakt. En dat grijpt hij automatisch terug op een al oud mechanisme, het mechanisme van het weten. Hoe vaak heb ik niet geroepen; had ik maar een glazen bol of wat zou ik graag willen weten hoe de toekomst eruit ziet. Natuurlijk weet ik dat dit vragen van het hoofd zijn. De laatste dagen wordt het steeds groter; het niet weten. Mijn mind vind daar maar niks van want die wil controle, die wil weten. Vanmorgen kon ik de onrust duidelijk in mijn lijf voelen. De onrust van het niet weten, de controle op het leven kwijt zijn. Maar ben ik echt de controle kwijt of weet ik het gewoon even niet meer. Is het erg om het even niet te weten? Nee, de mind vind het erg maar het gevoel vind het wel best. Die krijgt nu ruimte om er gewoon te zijn. Op advies van Inge heb ik vanmorgen tegen mijzelf gezegd het is goed om het even niet te weten. Het is wat het is en dat is oké, ik ben oké ook al weet ik het even niet. En die mind natuurlijk blijft hij protesteren maar het gevoel vind het fijn dat het gevoeld mag worden. Dus ik weet het even niet meer, wat ik wel wist is dat dit gevoel eruit moest en dat ik dit aan het papier moest toe vertrouwen. Wat doe jij als je het even niet meer weet en kan je jezelf toestaan om het even niet te weten. Kan je daarin landen en je overgeven aan dat gevoel? Laat het ons weten als je er iets over wilt delen.

Balancing Nieuws

En toen schoot Nederland massaal in de kramp.

Maart 2020 ging Nederland massaal op slot. Zzp’ers zagen hun klanten massaal wegblijven, omzetten droogde op en gemaakte winst verdampte. Iedereen ging drastisch op zoek naar manieren om klanten te binden. Heel begrijpelijk en volkomen logisch want we moeten allemaal leven. Waar ik me wel aan kon storen was dat alles online moest. Elke dag kregen we meerdere nieuwsbrieven met je moet nu mee met de online revolutie. Nu moest alles online of je business was gedoemd om ten onder te gaan. De een na de andere aanbieding voor een online programma vloog ons om de oren. In onze praktijk staat persoonlijk contact centraal. Het gaat ons om de verbinding maken en de connectie maken met mensen. Gezien alle maatregelen lag ons werk ook stil. Geen cliënten meer in de praktijk. Het was even een paar weken stil. Tuurlijk gaan dan allemaal triggers aan. Moeten we toch niet mee gaan in het online aanbod. Nee, nu niet….. Zelf kunnen we niet goed tegen het woordje moeten. Moeten roept een trigger op. Dat zorgt voor dwang en stress. En wat was het voelbaar, de onderhuidse spanning. Op straat, in de winkels, in het ov maar ook online. Massaal werd er ingespeeld op de angst om achter te lopen, de boot te missen of om niet innovatief te zijn. En daar wordt ik persoonlijk wel wat gestresst van. En dat wil ik juist voorkomen, dat de stress de overhand neemt. In een van mijn stress tips filmpjes sprak ik over intrinsieke motivatie en dingen doen vanuit je passie. Natuurlijk waren er vele bevlogen mensen die met heel veel passie hun training en webinar gelijk aan het begin van de crisis klaar hadden. Bij ons moest het even landen, het leven moest vorm krijgen even acclimatiseren. Pas nu we een paar maanden verder zijn worden de eerste kriebels voelbaar. Plaatjes poppen als kleine puzzelstukjes op. Een beeld wordt gevormd en de motivatie neemt toe. We gaan de slag met een online training. Niet omdat iedereen vind dat het moet maar omdat wij er klaar voor zijn. Wanneer het af is geen idee, inhoud; nog geen volledig beeld. De tijd zal het leren en het resultaat zien jullie vanzelf.

Balancing Nieuws

HSP en pijn

Tranen biggelde over mijn wangen terwijl ze net klaar was met de ingreep en mij even alleen liet in de kamer. Gelukkig was Daniel er en ik reikte uit naar zijn hand. Ik kon het niet meer tegenhouden. De spanning kwam vrij.
Vandaag was het dan zover, mijn al 2 x door corona verzette afspraak bij de tandarts. Vorig jaar besloot ik om naar een biologische tandarts over te stappen, gezien ik al veel aan mijn gebit heb gehad en ik vermoedde dat ook mijn vage klachten zoals moeheid en wattig in in mijn hoofd weleens een link konden hebben met mijn gebit. Dus vanmorgen vertrokken we naar Amsterdam, de spanning al merkbaar in mijn lichaam. Daar aangekomen, moest ik ’t pand even verkennen(het was op een andere locatie) en gelukkig mocht manlief mee naar binnen.. Stomme corona maatregelen ook.. Allereerst bij de mondhygiënist, voor mij de eerste keer, de angst begon inmiddels redelijk voelbaar te worden doordat ik niet goed wist wat ik kon verwachten en of het pijn zou doen. Hij was gelukkig begripvol voor mijn angst en de behandeling ging goed. Daarna door naar de tandarts. Vandaag op de planning, een kies die al jarenlang irritatie geeft en ontstoken is. Ondanks dat ze echt erg lief en rustig is, was ik dat laatste verre van. Ik weet dat ik ergens pijn ga ervaren en mijn lichaam van zet zich al schrap bij de verdoving. Goed inademen zegt ze.. Oja ademen, was ’t weer vergeten. Ondertussen voel ik de adrenaline van pijn en vooral de angst omhoog schieten. Rustig Inge wat heb je jezelf nu ook alweer geleerd. Met je aandacht naar je voeten, de muziek die uit de oortjes van mijn telefoon mijn oren binnenkomt, leidt me wat af.. Goed ademen naar mijn buik, voel ik mijn lichaam nog. Ja ik heb alle spieren in mijn lijf aangespannen, laat ’t los ontspan, alles gaat goed. En zodra ik merk dat ik geen pijn meer voel kan ik deels ontspannen. Doordat ik hooggevoelig ben komt alles bij mij binnen, het lapje wat tegen mijn neus kriebelt, de waterspetters in mijn gezicht, het geluid van de boor wat echt door merg en been gaat (muziek helpt iets), de geuren die vrijkomen, de zweethanden die ik voel, de pijn in mijn nek en kaken… mijn ogen hou ik grotendeels maar gesloten.. Ik beleef alles zo intens en zo ook het bezoek aan de tandarts, nog extra door mijn opgelopen trauma een paar jaar geleden bij de kaakchirurg. De kies is er uit, het was ook hard nodig. En zo lig ik dan nu in mijn bed bij te komen van de spanning en de pijn met een rustig muziekje. De verdoving trekt weg, de enorme moeheid die opkomt, ik voel dat er van alles in mijn mond is gebeurd en voel lichte pijn, de eerste lading tranen heb ik al gehuild toen we weer naar huis gingen. Ik laat ze zo ook maar komen, want ik weet dat ik mezelf hiermee ontlaad en mijn zenuwstelsel weer tot rust breng. Pijn, vind het echt erg moeilijk om mee te dealen en ga dus ook vaak uit mijn lichaam. Een mechanisme wat mij “helpt” om me te beschermen tegen fysieke en mentale pijn. Ondertussen bouwt zich een hoge spanning op tegen alles wat er mogelijk pijn zou kunnen doen. Want ook het stoten van een teen kan voor mij enorm heftig zijn, dat ik ga huilen en eigenlijk ’t liefst uit mijn lichaam ga. Inmiddels ben ik me gelukkig bewust hiervan en weet ik dat ik rekening mag houden met mijn gevoelige zenuwstelsel, zo helpt het mij om van te voren bij zo’n ingreep te weten wat ik kan verwachten, echt met mijn aandacht bij mijn lichaam te blijven hoe naar en moeilijk ook en mezelf gerust te stellen. En vooral lief te zijn voor mezelf en mijn rust nu pakken, zodat mijn zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zie ik vaak ook cliënten in mijn praktijk komen die geen goede connectie met hun lichaam hebben en pijn vermijden of juist hierin niet voldoende hun eigen grenzen bewaken en zich verbijten, nog even volhouden. . ik kan je zeggen dit werkt op den duur dus averechts. Hoogsensitieve mensen hebben ook vaak een lagere pijngrens en zijn daarmee dus gevoeliger voor pijn. Daarnaast verwerken ze de prikkels die hiermee gepaard gaan en alles wat ze waarnemen met hun zintuigen dieper en hebben ze meer tijd nodig om te herstellen van zulke indrukken. Iets om zeker rekening mee te houden als je pijn ervaart, of dat nu is door een ingreep, of omdat je weer je teen stoot, of dat je mentale en emotionele pijn ervaart. En weet dat het oké is dat jij het misschien intenser ervaart dan iemand anders. Maak contact met je lichaam, voel en luister naar wat je nodig hebt, dat desnoods ook aan te geven aan anderen en neem je rust om te herstellen. Oh en vergeet niet te ademen, dit brengt verlichting bij stress en pijn. Hoe zijn jouw ervaringen met pijn?

Balancing Nieuws

Life is like a puzzle…

You must put the pieces together to make it clear…

Gisteravond ging ik verder aan de puzzel die ik pas had gekocht. De randjes gingen nog wel. Maar toen… Ik zag de doos met stukjes en iets in mij wilde al gelijk stoppen. Ik merkte allerlei strategieën die opkwamen, hoe ga ik hier nu mee starten. Er ontstond weerstand van mijn mind, dit gaat me nooit lukken, ik had gewoon de neiging om afleiding te gaan zoeken op mijn telefoon en maar iets te doen wat ik wel kan. Wat simpel is, wat snel resultaat geeft, wat ik kan overzien hoe ’t gaat.
T stomme is, ik heb zoveel gepuzzeld in mijn leven, vond ’t ook altijd ontspannend dus ik snapte er niks van dat ik deze vaardigheid nu ineens kwijt ben. Gelukkig was ik me bewust van dit proces en realiseerde ik me dat dit veel zegt over hoe je omgaat met situaties die je niet kan overzien. Als hsp heb ik erg veel behoefte aan helderheid en kaders, want dat geeft een houvast, veiligheid (tja de randjes doen we niet voor niets als eerste) en doordat er zoveel chaos was en er nog helemaal niks duidelijk was raakte ik in de war. Niks om me aan vast te houden. Wat een mooie metafoor met alles wat er nu gebeurt in en om ons heen. We hebben allemaal duizenden losse stukjes voor onze neus geschoven gekregen met daarop het plaatje van jouw levensverhaal. Er is geen voorbeeld. Hoe ga jij aan de slag, als alles in stukjes voor je ligt en je niet weet wat je nu precies moet doen, wat ’t moet worden. Raak je in paniek, ga je sorteren op kleur of vorm, bevries je, zoek je afleiding of vraag je om hulp en reik je uit naar mensen, ben je gericht op prestatie en het zo snel mogelijk af te hebben, kun je naar binnen keren en met jezelf in gesprek gaan. Zodat jij kunt voelen wat je wilt doen
Hoe maak jij de puzzel die nu in stukjes voor je ligt?
Er is geen goed of fout hierin, er is niet een strategie die het beste werkt. Maar blijf in contact met jezelf en voel als er weerstand is tegen wat er nu om ons heen gaande is. Voel als je je angstig voelt of beperkt in je vrijheid. Voel in jezelf de zorgen over hoe het verder moet, voel ook dat de oplossing in jezelf ligt.
Ik had kunnen stoppen met de puzzel, zodra ik weerstand voelde. Zou ik daar mezelf mee geholpen hebben, nee uiteindelijk niet.
Maar soms mag je even pas op de plaats maken en dan in de chaos, de rust en de stilte gaan ervaren. Zodat je kunt voelen wat je wilt doen. Jij hebt altijd een keus hoe je met iets omgaat! Zorg goed voor jezelf! Juist nu.

Balancing Nieuws

Wij blijven open!

Lieve mensen,

in deze tijd van angst en een hoop voorzorgsmaatregelen ivm het Corona virus hebben wij besloten om onze praktijk júist open te houden. Wij geloven dat angst een slechte raadgever is en dat angst ervoor zorgt dat we van elkaar verwijderd raken, waardoor we weer vatbaarder zijn voor ziekte, doordat stress ons immuunsysteem zwakker maakt. Wij zijn van mening dat we juist nú in contact met elkaar mogen blijven. Uiteraard nemen wij altijd de hygiene in acht en zeker nu. De handdoeken zullen zoals altijd na iedere massage gewassen worden en onze handen wassen we netjes. Bij binnenkomst geven we mensen een hand, indien die niet gewenst is kun je dit uiteraard aangeven. Ook voor coaching zullen we open zijn, misschien dat er op dit moment juist wat meer angsten of onzekerheden boven komen of andere dingen waar je tegenaan loopt, wij staan ook dan voor je klaar! Verhoog je vibratie door positief te blijven, aan jezelf te werken, leuke dingen te blijven doen, een massage voor jezelf te boeken bijv. Kom vooral langs, wij staan voor je klaar!

Bij vragen kun je ons altijd een berichtje sturen of contact opnemen via 0611645825

warme groet Daniël en Inge

Balancing Nieuws

Balancing 10 jaar

Feest!

Dit jaar op 1 april mag ik terugkijken op 10 jaar Balancing. Jaren waarin ik vele cliënten heb mogen begeleiden, die weer meer in hun kracht zijn gaan staan. De afgelopen jaren heb ik ook veel over mezelf geleerd en ben ik ook met mijn eigen processen aan de slag gegaan, waardoor als mens maar ook als coach gegroeid ben.

Ik ben erg dankbaar voor alle jaren die zijn geweest en dat er nog maar vele jaren bij mogen komen. Dit wil ik graag vieren met jullie! Bij feest horen natuurlijk ook kadootjes. In de hele maand april krijgen jullie op al onze sessies en massages €10 korting!

Balancing Nieuws

Deelnemers over “Workshop massage voor stellen”

Afgelopen week heb ik weer een workshop massage voor stellen mogen geven. Dit koppel had vooraf door gegeven dat ze vanwege fysieke beperkingen niet het standaard programma konden volgen. Door diverse aanpassingen te maken in de workshop hebben ze hoop kunnen leren, toegepast op hun persoonlijke situatie.

En als je dan onderstaande review krijgt weet je gewoon dat je weer een koppel een fijne leerzame avond hebt bezorgd #trots#lovemyjob#massagemakespeoplehappy

Daniël dacht al van tevoren mee met onze situatie en wist gedurende de avond goed in te spelen op onze vragen. Ik vond het prettig dat hij zijn eigen structuur durfde los te laten en flexibel omging met wat we tegenkwamen. Ondertussen hebben we veel gelachen, wat zeker bijdroeg aan de goede sfeer. Een leuke avond die we iedereen kunnen aanraden!