Ayurvedische ontspanningsmassage

image Wat is Ayurveda:

Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap of kunst van het leven’.
Ayus is een Sanskriet term voor ‘leven’ en Veda staat voor ‘wetenschap’ of ‘kunst’.

Ayurveda is de oudste medicinale wetenschap die is overgeleverd. Ze stamt uit de hoogontwikkelde Oud-Indiase cultuur en is ongeveer 5000 jaar geleden voor het eerst op schrift gezet. Volgens ayurveda bestaan er drie basiskrachten die de gehele kosmos, de natuur en ook de mens doordringen: de drie ‘dosha’s’. Deze regelen alle lichaamsfuncties en bepalen het eigen type. De individuele verdeling van de drie dosha’s bepaalt de verschillende kenmerken van onze persoonlijkheid, onze voorkeuren en gewoonten, onze zwakten en sterke punten.

Als de drie dosha’s in evenwicht zijn, betekent dit dat alle lichaamsfuncties ongehinderd kunnen verlopen – volgens ayurveda zijn we dan kerngezond en zitten we prettig in ons vel. Als de dosha’s niet in evenwicht zijn, bijvoorbeeld omdat één dosha overmatig veel invloed uitoefent, kunnen ziekten optreden.

Dosha’s

Als men het in de Ayurveda heeft over Dosha dan heeft men het over de drie principes Vata dosha, Pitta dosha en Kapha dosha. Deze drie dosha’s zijn opgebouwd uit de vijf  elementen namelijk ether, lucht, vuur, water en aarde. Volgens de Ayurveda is ieder mens opgebouwd uit een samenstelling van deze 3 dosha’s.image

Vata elementen ether (ruimte) en lucht
Pitta elementen water en vuur
Kapha elementen water en aarde

 

Ayurvedische massage:

De Ayurvedische massage is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen en is daarmee onderdeel van de preventieve geneeskunde.

Ayurvedische massage is een holistisch energetische massage.  De Ayurvedische massage combineert massage technieken met het stimuleren van de marma punten (drukpunten uit de ayurveda). Ayurvedische massage is een massage die het hele lichaam in balans brengt. Het werkt niet alleen op de spieren maar ook op het energiesysteem (aura en chakra’s). De massage brengt meer vitale energie; helpt om gifstoffen die diep in het lichaam vast zitten te verwijderen. Verder helpt de Ayurvedische massage bij het losmaken van emotionele blokkades

Opbouw van de massage:

Voor aanvang van de massage starten we met een warm voetenbad om de doorbloeding op gang te brengen. Tijdens het voetenbad bepalen we samen middels een vragenlijst het Dosha type. Elk Dosha type heeft zijn eigen olie, welke gebruikt zal worden bij de massage. Vervolgens zal eerst de achterzijde en daarna de voorzijde van het lichaam gemasseerd worden. Totaal duurt een Ayurvedische massage 1,5 uur. Doordat er gemasseerd wordt met veel olie is het raadzaam om met de kleding enigszins rekening te houden. De nog aanwezige olie op de huid kan na afloop voor vlekken zorgen op de kleding van de cliënt.

De voordelen van Ayurvedische massage zijn

  • het brengt lichaam en geest dichter bij elkaar
  • Ayurvedische massage stimuleert het zelfregulerend/zelfherstellend vermogen van het lichaam.
  • het ontspant de gewrichten
  • Ayurvedische massage bestrijdt stress, vermoeidheid en slapeloosheid
  • het activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop
  • het draagt bij aan de bewustwording van het lichaam
  • Ayurvedische massage verlicht de spierspanning
  • Ayurvedische massage reinigt, ontspant, voedt en balanceert zowel het fysieke lichaam, de emoties als de geest.

Heb je interesse in een massage neem dan contact op via het contactformulier, telefonisch of via de email.

*Noot: de Ayurveda is een zeer uitgebreide en omvattende wetenschap. Het gaat te ver om alle achtergronden in inzichten met betrekking tot Ayurveda toe te lichten. De informatie op deze pagina is zodoende zeer beknopt weergegeven. Tijdens de massage maak ik gebruik van een olie op basis van amandelen. Voor mensen met een allergie voor noten is er ook een olie op basis van druivenpitten aanwezig.